Historiek

Het KONINKLIJK HASSELTS A CAPELLAKOOR werd opgericht in 1945. Onder de bezielende leiding van dirigent Jan ROUWET kende het koor een rijke geschiedenis met optredens in binnen- en buitenland. Het uitvoeren van de 9de SYMFONIE van BEETHOVEN samen met het ballet van MAURICE BEJART blijft een zoete herinnering.

Na het overlijden van Jan Rouwet werd het koor geleid door verschillende dirigenten: J. Seys, H Severi, J. Cuppens, L. Van Nevel, tot in 1993. Isabella BIKKEMBERGS nam de dirigeerstok over.

Het rijke repertorium werd verder opgebouwd met zowel religieuze als profane werken. Prachtige missen van L. Bardos, J. De Haan, Ch. Gounod werden meermaals uitgevoerd. Magnificatconcerten, met o.a. Magnificats van Andriessen, Stanford, Ireland, Pachelbel, Schollaert, e.a. bezorgden menig toehoorder kippenvel tijdens de 7-jaarlijkse Virga Jessefeesten.

Hedendaagse muziekwerken van J. Rutter, Th. Jennings, K. Nystedt, ja zelfs populaire muziek van Adamo, F. Boccara, e.a. zijn ons niet vreemd.

Sinds het koor KONINKLIJK werd in 1995 presenteren we tweejaarlijks een sfeervolle thematische CAFE-CHANTANT. Naast een indrukwekkende uitvoering van LES CHORISTES tijdens de “Franse” avond, werd een “Afrikaanse” avond uitgewerkt. Onlangs brachten we musical-muziek, waarbij de bekende werken van Andrew Lloyd WEBBER centraal stonden. Voor 2018 gaan we in zee met Het Volgende Punt en zullen we muziek brengen uit alle landen “Home Sweet Home”…..

Naast de jaarlijkse radiomis(sen) op Radio 1, het jaarlijkse aperitiefconcert in het Stadsmus, het “Te Deum” op 21 juli en 15 november in de St.-Quintinuskathedraal, de tweejaarlijkse deelname aan Hasselt beKOORlijk, de kooruitstappen (met optreden) op meestal de eerste zondag van Hasselt Kermis (Oostende, Lier, Mechelen, Kierdorf, Detmold…), organiseren we jaarlijks een passie- of kerstconcert.

Hoogtepunten waren onze optredens in Parijs (Sacré Coeur en Ste Madeleine…) en de trip naar de Elzas, met een super-optreden in de Kathedraal Notre-Dame in Straatsburg. Ook de uitwisselingsbezoeken met onze partnerstad Detmold vallen in de smaak. In maart 2018 zijn we er opnieuw gastvrij onthaald geworden.

HASSELT HEEFT HET. In 2017 focusten we uiteraard op de Virga Jessefeesten. Twee prachtige Magnificatconcerten, een radiomis, het Virga Jessespel “Deken van Troost”, vier keer meestappen in –zingen in de Ommegang. Het versterkt de vriendschappelijke verbondenheid onder en met alle koorleden, ook met Hasselt en zijn bezoekers.

Immers vriendschap is wat ons bindt en maakt muziek des te mooier!

Welkom bij het Koninklijk Hasselts A Capellakoor!